Térképes poháralátét

„Szeretnénk valamilyen poháralátétet. Te biztos tudsz valami jót csinálni!” – hangozott a megrendelés, ezzel elég szabad kezet kaptam.

A decoupage technika valamennyire adott volt, de nem szerettem volna a szokásos szalvétából vágjunk ki virágot és ragasszuk fel elvet követni. (Egyébként azt értem, hogy valaki egyszer felfedezte, hogy a szalvéta nagyon jól ragasztható – de miért nem tudnak ebből az anyagból valami jobban használható formátumot gyártani, ha már úgyis kreatív célra árulják?)

Miután elvem, hogy a kézzel készített ajándéknak nem az az elsődleges feladata, hogy kézzel készített legyen, hanem hogy szép és praktikus, valamint a megajándékozott stílusához passzoljon, az alábbiakat vettem fontolóra:

 • anyagválasztás: legyen kellően kemény, tartós;
 • felület: valamennyire vízálló;
 • szín, minta: szép, egyedi és férfiak se fussanak ki miatta a világból.

Ezek alapján parafa korongokat választottam (IKEA, 12 darabos készlet, párszáz forint), melyek a fentieknek megfelelnek és még tompítják is a lerakott pohár zaját. Kreatív boltban találtam olyan decoupage papírt, melyen Budapest 19. századi térképe volt látható. Egy nagyobb ív papír volt, melyre ráhelyeztem és körberajzoltam a parafa korongokat úgy, hogy felismerhető legyen a városrész, vagy lógjon bele felirat (pl. Erzsébetváros). Az ifjú pár is Budapest belvárosához közel lakik, külön jó volt, hogy az ő környékük is egy alátétre került. A korongokat átkentem decoupage ragasztóval, rásimítottam a kivágott papírt, majd még két rétegben átkentem a ragasztóval, főleg azért, hogy vízlepergetőek legyenek (párás poharak stb. miatt). Ez viszonylag gyorsan megvan, nekem kicsit tovább tartott mert régi ragasztóval dolgoztam és sokszor kellett hígítani, az ecsettel a vizet és a ragasztót összedolgozni.

IMG-20160426-WA0000

Szerintem nagyon jól néznek ki magukban is, a vendégek pedig választhatnak, hogy mely városrészre szeretnék helyezni a poharukat.

Egy tartódobozt is szerettem volna készíteni hozzá, melyből könnyen előszedhetők az alátétek. Egy nagyméretű tejfölös doboz alja pont kicsivel nagyobb, mint az alátétek. A doboz felső részét körben levágtam (érdemes valamivel magasabbra hagyni, mert elsőre nem lett egyenes és igazítani már csak lefelé lehet). Egy helyen kb. másfél centi szélesen bevágtam a dobozt, ez elég ahhoz, hogy be lehessen nyúlni kivenni az alátéteket, de nem annyira, hogy a doboz elveszítse az alakját és stabilitását. A dobozt kívülről lefestettem 2-3 rétegben sárga agyaghatású festékkel (leginkább azért ilyennel, mert volt belőle és el akartam használni), majd a térkép széléről levágtam és ráragasztottam annak feliratát: Budapest főváros tájékozási tervrajza.

20151206_131856

Anyagok és eszközök:
 • parafa poháralátét (12 db)
 • térkép mintájú papír
 • decoupage ragasztó
 • olló, ecset

 

(English version: Geographical coasters)

Advertisements

5 thoughts on “Térképes poháralátét

 1. Lara says:

  úristen, ez nagyon jó! imádom a régi térképeket és pont szükség lenne új poháralátétekre, ezt muszáj lesz megcsinálnom! köszi az ötletet 🙂 ♥

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s