Scrabble kiegészítés 1.

Szeretünk Scrabble-özni és gyakran játszunk vele. Kihívásként néha játsszuk más nyelven is. Na jó, németül csak egyszer, de angolul szoktuk rendszeresen. A probléma ott kezdődik, hogy más nyelv más betűkészletből építkezik és a betűk pontértéke is más, magyar nyelvnél ez különösen előjön. Előfordulhat, hogy venni, rendelni nem akarunk újat, mert bonyolult, drága vagy csak így jobban tetszik. Persze nem csak új nyelven lehet elkészíteni, erősen hiányos készlet pótlására is megfelel. Ha pedig táblát is készítünk hozzá, akkor egy komplett játékot kapunk.

Azt, hogy az adott nyelven hány darab van az egyes betűkből és hány pontot érnek, itt lehet például megnézni.

Két megoldást találtunk ki új betűkészlet készítésére, egyelőre az első valósult meg.

1. Fapados megoldás

Anyagok és eszközök:
  • papír
  • számítógép
  • nyomtató
  • olló

 

Lemérjük a táblán mekkora egy mező és megpróbálunk akkora négyzeteket készíteni. Erre több program is alkalmas az Exceltől kezdve a rajzolóprogramokig, ahol tudunk méretet állítani. A mi táblánkon kb. 2 cm-es mezők vannak, ez Excelben 9,43-as oszlopszélességnek és 56,75-es sormagasságnak felel meg. Átállítjuk a sorok és oszlopok méretét,  beírjuk a betűket, alsó indexben elhelyezve a pontértéket, majd annyiszor másoljuk, ahány darab kell az adott betűből. A táblázatot elrendezzük úgy, hogy gazdaságosan ki lehessen nyomtatni (1-2 oldal), nyomtatás után szétvagdossuk. Így néz ki az angol ill. német betűkészletünk:

A magyar betűk a zsákban laknak, az angolok/németek eleinte egy egyszerű gyufás skatulyában voltak. Később a skatulyát bevontam zöld papírral és ráragasztottam a fehér lapra nyomtatott Scrabble logót, a nyelvi jelölés betűit ábrázoló zsetonokkal.

scrabble letter box

A papír betűk kis helyen elférnek, könnyű hordozni őket és ugyanúgy lehet a zsákba és betűtartóba helyezni őket, mint az eredetieket. Ugyanakkor kevésbé tartósak és játék közben figyelni kell, hogy le ne sodorjuk vagy fújjuk őket a tábláról. Ennek ellenére nálunk már jópár játékon túl vannak és remekül működnek. Ajánlom mindenkinek, aki gyorsan, egyszerűen és olcsón szeretne új Scrabble betűket, akár csak kipróbálni egy új játékot, nyelvet mielőtt a vásárlás mellett dönt.

scrabble game

Persze ha valaki sokat játszik és tartósabb megoldást keres, vagy hiányzik a betűk csörgése, más megoldás is létezik. Ez nálam még az ötlet fázisban van, de amint elkészül, jövök vele!

*Szerk.: elkészült a tartósabb verzió: Scrabble kiegészítés 2.

(English version: Scrabble upgrade 1.)

Advertisements

2 thoughts on “Scrabble kiegészítés 1.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s