Csokis-narancsos torta

Ez a torta egy kedves ismerősömnek készült, aki nagyon szereti ünnepelni a születésnapját, a korát bevallani azonban kevésbé. Ha megkérdezik, hányadik, rendszerint annyit mond: 18 múltam. Ez inspirálta a torta díszítését is, a 18+ jel némi pikantériát is visz bele, ami jól passzol az illető személyiségéhez.

Bár nem a legjobban sikerült a kép, mégis közreadom, mert azt szeretném szemléltetni, hogy lehet tortát díszíteni mindent elfedő torta- és cukormáz nélkül is. (Ezt az elvet követem minden tortámnál, lásd Sakktábla torta.)

A receptet nem is részletezném túlságosan: a tészta mindenki jól bevált csokis piskótája egy narancs reszelt héjával kiegészítve. A krém csokis puding 2 tasak pudingporból, elkészítése a leírás szerint, annyi különbséggel, hogy az egy liter tej helyett 7 dl tej és három narancs leve a folyadék. A három narancsból egynek a héja ment a piskótába, a másik kettőé jöhet a krémbe. A pudingot megfőzzük, kihűtjük, közben párszor átkeverjük. A tortalapot kettévágjuk, a krémmel megtöltjük és kívülről is alaposan bevonjuk.

A díszítéshez kevés vizet forralunk, jól megcukrozzuk és  két narancskarikát főzünk benne pár percig. (Levághatunk két vékony szelet facsarás előtt a fenti narancsokból erre a célra.) Néhány kanál porcukrot kevés narancslével és szükség vagy igény szerint egy-két csepp ételfestékkel összekeverünk, amilyen sűrűre csak tudjuk, de homogén legyen. Egy tiszta nylon zacskó aljába töltjük és egyik oldalra nyomkodjuk. A zacskó sarkából egy nagyon pici darabot levágunk (inkább kisebbet, mint gondolnánk, bővíteni utána lehet) és az így keletkezett lyukon kinyomott cukor csíkkal körbehúzzuk a tortát és elkészítjük a feliratot. A 8-as helyére a két cukorszirupos narancskarika kerül.

bombitorta

Hozzávalók:
  • csokis piskóta
  • 2 tasak csokis pudingpor
  • 7 dl tej
  • 3 narancs
  • 6 ek. cukor
  • 3 ek. porcukor
  • (pár csepp ételfesték)

 

(English version: Chocolate-orange cake)

Advertisements

One thought on “Csokis-narancsos torta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s