Gasztoajándék II. – Vaníliakivonat házilag

Ha szereted a vanília ízét, hamarosan a vaníliás cukornál többre vágysz. Az igazi vaníliarúd persze jó, de kissé pazarlónak tartom, hacsak nem hatalmas mennyiséget készítünk valamiből. Legjobb megoldás szerintem a vanília kivonat használata, de valljuk be az nem éppen olcsó és nem is kapható bárhol.

Íme egy egyszerű mód, hogy vanília kivonatot készítsünk házilag. Az enyém még nincs kész, de megosztom, hátha valakinek kedve támad karácsony előtt megcsinálni.

Hozzávalók:

  • vaníliarúd (min. 2 db)
  • alkohol (kis üveg)

A vaníliarudakat egy késsel hosszában bevágjuk. Egy kis üveget megtöltünk alkohollal. Én egy kis üveg (200 ml) vodkát használtam, mivel az viszonylag íztelen és az üveg is megfelel a későbbiekhez, de más itallal is működhet, pl. rummal. Tegyük a vaníliát az üvegbe, daraboljuk ha szükséges. Tartsuk sötét helyen és rázzuk fel néha.

vanilla-extract

Én kb. 10 napja kezdtem az enyémet, most halványbarna színe van. Az első napokban inkább a vodka szagát lehetett érezni, azóta a vanília dominánsabb lett. Remélem egy hónap múlva sötétbarna színe és mély illata lesz. A vaníliarudakat ajándékozáskor benne tervezem hagyni, hogy a folyamat azután is folytatódhasson.

English version: GastroGift II. – Vanilla extract (home made)

Advertisements

One thought on “Gasztoajándék II. – Vaníliakivonat házilag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s