Festett pálinkás üveg

Férfiaknak gyakran nehéz ajándékot találni. Ez az üveg karácsonyi ajándék lesz egy rokonomnak, akit nem igazán érdekelnek tárgyak, szereti a praktikus dolgokat és értékeli a jóféle házi pálinkát. Ha van a családodban ilyen férfi (apa, nagyapa, nagybácsi), ez egy jó ajándékötlet lehet számára.

Az alapgondolat az volt, hogy egy üvegfestéssel díszített üveget kapjon, amiben tarthat pálinkát. A mintát a kalocsai hímzés inspirálta.

Anyagok és eszközök:

  • hosszú, keskeny üveg
  • üveg kontúrfesték
  • üvegfesték különböző színben
  • oldószer (ha van)
  • vékony ecset

Fogj egy hosszú, keskeny üveget és kívül-belül mosd el. (Azért legyen keskeny, hogy kevesebb párologjon az italból.) Válassz egy mintát, ami inkább több kisebb részből áll, de nem túl részletes, hacsak nem vagy profi üvegfestő. Én nem, ezért egyszerűt választottam.

A kontúrokkal kezdünk. Ha kell, gyakorolj kicsit papír fölött, hogy mennyire mennek az ívek és csúcsok a kontúrpasztával. Általában feketét lehet kapni, de találtam leértékelve szürkés, ezüstös színűt, ezzel is jól néz ki. Ha elrontod valahol, gyorsan töröld le fültisztító pálcikával vagy papírtörlővel, főleg ha nincs oldószered. Hagyd száradni pár órát.

Vedd elő a festékeket és egy vékony ecset segítségével töltsd ki a kontúrok közti területeket.

palinkas-uveg

Néhány tanács:

  • Ne vegyél sok színt, hacsak nem akarod később sokat használni. Egy ilyen mintához színenként pár csepp is elég. Az egyszínű minták is lehetnek szépek akár.
  • Keverhetsz is színeket – én műanyag kupakokban szoktam, azok elég picik hozzá.
  • Ha több oldalon is van minta, várj pár órát mielőtt megfordítanád.
  • Ne lepődj meg, ha a festék nagy része a kontúrokhoz húzódik. Ez az adhézió miatt van és többek közt ez adja az üvegfestés jellegzetességét.
  • Ne aggódj, ha a minta nem olyan gyönyörű, mint képzelted, vagy mint ahogy papíron rajzoltad. Összességében jól fog mutatni.

A festék pár óra alatt megszárad, lehet mozgatni az üveget, de jobb 24 órát várni mielőtt hozzáérnél, becsomagolnád vagy szállítanád.

English version: Festett pálinkás üveg

Advertisements

2 thoughts on “Festett pálinkás üveg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s