Japán est

Varázsolhatunk japán hangulatú estet egyszerűen, kevés speciális díszlet vagy hozzávaló beszerzésével. Erre adok néhány ötletet és egyszerűen elkészíthető, ám finom rámen receptet  is hoztam. Az ötletek randi est, baráti vacsora vagy házibuli alkalmával is felhasználhatóak.

japán1

Dekoráció:

  • bambusz (tányér alátét, növény, akármi)
  • evőpálcika
  • rizslámpa
  • legyező
  • japán lámpás házilag
  • kimonó
  • hajtű
  • porceláncsésze

Nem gondolom, hogy mindenkinek van otthon pl. kimonója, de a minket körülvevő tárgyak között érdemes körülnézni, meglepően sok merít a távol-keleti kultúrából.

japan-01

Hangulat:

  • japán zene (youtube)
  • étkezés dohányzóasztalról
  • földön ülés/térdelés

Étel, ital:

  • zöld tea
  • sushi
  • ramen

japán2

Rámen recept – egész biztosan nem autentikus, de könnyen beszerezhető alapanyagokból  az eredetihez egészen hasonló ízvilágot lehet produkálni.

Hozzávalók (4 nagy adag):
  • fél kg hús (tetszés szerinti)
  • 1,5-2 liter húsleves (alaplé vagy leveskockából)
  • 2 szál répa
  • 1 marék gomba (friss vagy szárított)
  • mungóbab csíra (elhagyható)
  • 4 tojás
  • póréhagyma/újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab gyömbér
  • szójaszósz
  • olaj
  • 250 g vastag tészta (rámen, gyufatészta)

 

Egy lábosban kevés olajon elkezdjük pirítani a felszeletelt fokhagymát és gyömbért, 1-2 perc múlva hozzáadjuk a felcsíkozott húst is. Addig pirítjuk, míg megfehéredik, majd felöntjük az alaplével vagy víz+leveskocka kombóval. Néhány evőkanál szójaszósszal és egy csipet cukorral ízesítjük, lefedjük, hagyjuk felforrni. Közben a répát meghámozzuk, kis hasábokra vágjuk, a felszelt vagy szárított gombával együtt a leveshez adjuk. Külön edényben keményre vagy félig keményre főzzük a tojásokat, másik edényben a tésztát főzzük ki. A póré/újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a babcsírát előkészítjük. Mire a tészta megfő (kb. 10 perc), leszűrtük és a tojásokat megpucoltuk, a leves is kész lesz. Megkóstoljuk, ha kell ízesítjük, pótoljuk a vizet.

Tálalás: mély tányért vagy tálat használjunk. A tányér aljába tesszük a tésztát, erre merünk a levesből. Ha a merőkanál tartalmát mindig a tányér egyik szélébe engedjük, a hús és zöldség darabok csinosan egyik oldalra rendeződnek. Annyi levet merünk rá, hogy a tésztát kevéssel fedje el, így az megtartja a többi feltétet. Tányéronként két fél tojást a tányér széle felé helyezünk, a maradék helyen elosztjuk egy-egy halomban a hagymát és babcsírát.

Fogyasztás: a szilárd dolgokat evőpálcikával kieszegetjük a levesből. (Nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik.) A megmaradt levet kikanalazzuk, vagy a tányért a kezünkbe véve kiszürcsöljük.

Tárolás: a tésztát semmiképp ne keverjük össze a levessel, mert magába szívja az összes folyadékot! Külön edénybe rakjuk a levest, a tésztát és a hagyma+csíra+főtt tojást. A hűtőben több napig eláll, de tojásból ekkor érdemes frisset főzni.

Jó étvágyat!

English/angol: Japanese themed evening

Advertisements

3 thoughts on “Japán est

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s