Epres zabkása főzés nélkül

Eperszezon van, ami a zabkását sem kerülhette el. Szoktam előre elkészíteni zabkását reggelire vagy tízóraira, amit másnap felmelegítve gyorsan be lehet kanalazni. Ilyenkor nyáron azonban sem főzni, sem melegen enni nincs annyi kedvem.

Ilyenkor kerül elő a főzés nélküli zabkása (angolul overnight oatmeal, azaz éjjeli zabkása), melynek lényege, hogy a zabpehely áztatás során puhul meg. Este el lehet készíteni, reggelre pedig pont jó lesz. (Van aki rögtön fogyasztja, de főzés/áztatás/pirítás nélkül a zabpehely nehezebben rágható és emészthető.)

Alaprecept: keverj össze

  • zabpelyhet (lehetőleg aprószeműt)
  • folyadékkal (tej, víz, johgurt – kicsit hígabb legyen, mint amilyet enni szeretnél, mert a zab megszívja magát)
  • gyümölccsel vagy más ízesítőkkel,

majd tedd be a hűtőbe pár órára, éjszakára és kész is.

strawberry1

Nem kell hozzá csavaros üveg, bármilyen doboz jó, valamint rétegezni és díszíteni sem kell feltétlenül, anélkül is finom. Ha azonban szereted a szépen tálalt ételt, munka közben jól esne egy kis plusz kényeztetés, vagy a párod/gyereked így szívesebben fogyasztja, kis munkával látványos külsőt érhetsz el.

Epres zabkása főzés nélkül (2 fő)

  • 2 nagy marék eper (20-30 dkg)
  • egy pohár joghurt
  • fél bögre aprószemű zabpehely
  • édesítés ízlés szerint (elhagyható)
  • vaníliakivonat (elhagyható)

Az epret mosd meg és csumázd ki. A joghurtot egy tálban keverd össze a zabpehellyel, kis vízzel és az ízlés szerinti édesítővel, vaníliával. A keverék kisebb részét szedd vissza a joghurtos pohárba vagy egy másik tálkába. A nagyobb részbe dobáld bele az eprek kb. felét és villával törd őket össze, keverd össze. A maradék epreket szeleteld fel.

Rétegzés: epres keverék – eperszeletek – fehér keverék – eperszeletek – epres keverék.

A tetejére jöhet pár szem eper. Vagy reggel érdemes díszíteni, vagy a vágott felükkel lefelé rakni, mert levegőn nem marad sokáig szép az eper.

strawberry2

English/angol: Overnight strawberry oatmeal

Advertisements

One thought on “Epres zabkása főzés nélkül

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s