Matatótábla kisgyereknek

Pici gyerekeknek kihívás értelmes ajándékot találni és egyáltalán nem biztos, hogy a játékboltból választott darab hosszabb ideig leköti. Külföldi oldalakon találkoztam először a tool-board/busy-board kifejezésekkel és egyből tudtam, hogy karácsonyra ilyen fog készülni az unokahúgomnak.

A tábla lényege, hogy mindenféle zár, kampó, cipzár, csat, csavar stb. van rá felszerelve, amivel a kisgyerek játszhat, közben pedig fejlődik a kézügyessége, finom motorikája. A hozzávalókat megvehetjük barkácsboltban, de ha szétnézünk otthon a polcokon, kamrában, pincében, padláson meglepően sok apróságot találunk, amire nincs is tulajdonképen szükségünk. A mi verziónk összköltsége így kb. 300 Ft volt.

busy-board-1

Anyagok és eszközök:

  • fa tábla (bútorlap, OSB, rajztábla, stb.)
  • eszközök (zár, kampó, cipzár, csat, csavar, óraszíj, villanykapcsoló, karabiner, kislámpa, ablakkilincs, gomb, tépőzár, kupak, mágnes, stb.)
  • szög, kalapács, ragasztó, festék, ecset, csiszolópapír, csípőfogó

Miután beszereztük vagy összevadásztuk az eszközöket, elrendezzük azokat nagyjából a kiválasztott táblán (a miénk egy kb. 50*70 cm-es régi rajztábla volt). Ha túl sok mindent szedtünk össze, szelektáljunk.

Az elemeket rögzítsük a táblán, szögelve vagy ragasztással. Ügyeljünk rá, hogy az élek le legyenek csiszolva, ne álljanak ki szálkák, a szögek végét csípjük, csiszoljuk le a tábla túloldalán, ha kilógnának. Ellenőrizzük, hogy nem tudja-e becsípni, megkarcolni a kezét a jövendő tulajdonos.

Ha minden rögzítve van, jöhet a díszítés. Élénk, vidám színeket használtam, az ábrák kötődhetnek a mellette lévő eszköz funkciójához (pl. vízcsap), de lehetnek teljesen eltérőek is.

busy-board-2

A kész táblát a földre fektetve, de inkább a falhoz vagy bútorhoz rögzítve adjuk át használatra.

English/angol: Busy-board for little kids

Advertisements

One thought on “Matatótábla kisgyereknek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s